Falcon 9 raket: revolutionaire ruimtevaart door SpaceX

Falcon 9 raket: revolutionaire ruimtevaart door SpaceX
Falcon 9 booster landing

SpaceX heeft een revolutie teweeggebracht in de ruimtevaart met de Falcon 9 raket. Wat maakt deze raket zo speciaal? Laten we dat ontdekken.

De Falcon 9 is deels herbruikbaar. SpaceX kan de duurste delen ervan terugwinnen en hergebruiken. Deze raket heeft een hoogte van 70 meter en een diameter van 3,7 meter. Hij kan alles vervoeren, van satellieten tot mensen, naar de aardebaan. Na een reis naar de ruimte keert hij veilig terug naar de aarde.

Sinds 2010 heeft de Falcon 9 meer dan 200 succesvolle missies voltooid. Het succespercentage is indrukwekkend, namelijk 97,5%. De raket lanceerde de oceanografische satelliet Jason-3. Ook stuurde hij talloze keren de Dragon-capsule, het internationale ruimtestation en de Starlink satellieten de ruimte in.

De Falcon 9 verslaat veel concurrenten. Hij kan maximaal 10.300 kg vervoeren naar een lage aardbaan. Naar een geosynchrone transferbaan is dat maximaal 2.900 kg. Voor zo’n krachtige raket is de prijs relatief laag: ongeveer $62 miljoen per lancering.

SpaceX rust echter niet op zijn lauweren. Het bedrijf werkt aan de Falcon 9 v2.0, die nog meer kan vervoeren. Daarnaast ontwikkelt SpaceX de Starship. Deze raket is groter en krachtiger en bedoeld om mensen naar Mars te brengen.

Elon Musk, de oprichter van SpaceX, Tesla Motors en PayPal, heeft een duidelijk doel. Hij wil “de mensheid multiplanetair maken”. De Falcon 9 raket is een belangrijke stap in die richting. Het is een betaalbare, herbruikbare raket. En met elke lancering brengt het ons dichter bij het doel van Musk.