Ax-2 Missie: strakke timing voor SpaceX en Axiom Space

Ax-2 Missie: strakke timing voor SpaceX en Axiom Space
AX-2 Mission

De Ax-2 missie, een gezamenlijk project van SpaceX en Axiom Space, heeft een uitdaging. Met slechts twee lanceermogelijkheden deze maand moeten ze voor 22 mei de ruimte in. Anders zouden ze misschien maanden moeten wachten op een nieuwe kans.

SpaceX en Axiom Space hebben een uitdaging voor de boeg. Ze hebben slechts twee kansen deze maand om hun Ax-2 missie, een privé ruimtereis naar het Internationale Ruimtestation (ISS), te lanceren. Als ze de deadline van 22 mei niet halen, moeten ze mogelijk maanden wachten op een nieuwe gelegenheid.

Op 15 mei hebben de teams van SpaceX, Axiom Space en NASA de laatste voorbereidingen getroffen voor de Ax-2 missie. Ze zijn klaar om op 21 mei de Falcon 9 raket, met aan boord het Crew Dragon ruimteschip, te lanceren. Als alles volgens plan verloopt, zal de raket om 17:37 uur Eastern Time (ET) opstijgen en de volgende dag om 9:30 uur ET aan het ISS vastkoppelen.

Dit is echter maar één van de twee kansen die ze hebben. Als de lancering om welke reden dan ook niet lukt voor 22 mei, moeten ze wachten totdat andere geplande missies hun kans hebben gehad.

Deze strakke planning betekent ook dat de Ax-2 missie een beetje moet inkrimpen. Axiom Space had oorspronkelijk gepland om hun Dragon ruimteschip 10 dagen aan het ISS te laten hangen, maar dat is nu teruggebracht tot acht dagen. Ze hebben hun plannen doorgenomen en de belangrijkste activiteiten gekozen, met het onderzoek dat de vier bemanningsleden aan boord zullen uitvoeren voorop.

Bill Gerstenmaier, de grote man achter de betrouwbaarheid van SpaceX’s raketbouw en vluchten, zegt dat er geen technische hobbels zijn die een lancering op 21 mei in de weg staan. De bemanning zal op 19 mei een generale repetitie doen, waarna de Falcon 9 een laatste test ondergaat.