Tweede testvlucht Starship klaar voor lancering

Tweede testvlucht Starship klaar voor lancering
Tweede starship testvlucht klaar voor lancering

SpaceX is volop bezig met de voorbereidingen voor de tweede testvlucht van hun indrukwekkende Starship-raket. Na een eerdere poging in april 2023, die na ongeveer 90 seconden eindigde vanwege motorproblemen, is het team vastberaden om deze keer succes te boeken.

Voorbereidingen voor de tweede testvlucht

Op dinsdag heeft SpaceX zijn Starship-raket bovenop een Super Heavy booster in Zuid-Texas geplaatst, waarmee de laatste voorbereidingen voor de tweede testvlucht van start zijn gegaan. Na deze stap deelde Elon Musk, de oprichter van SpaceX, updates via sociale media. Echter, de Federal Aviation Administration (FAA) is nog steeds bezig met het beoordelen van gegevens van de eerste testvlucht van Starship. Deze beoordeling omvat de milieu-impact op de lanceerlocatie en de vertraagde activering van het vluchtbeëindigingssysteem van de raket.

Veiligheidsmaatregelen

Na het incident in april heeft SpaceX een “ongevalsonderzoeksrapport” ingediend bij de FAA. Op basis van dit rapport zal de FAA corrigerende maatregelen identificeren die SpaceX moet implementeren vóór de tweede testvlucht. Deze maatregelen zijn bedoeld om de veiligheid van mensen, eigendommen en dieren in de buurt van de lanceerlocatie in Zuid-Texas te waarborgen.

Verbeteringen en updates

Na het eerste incident heeft SpaceX aanzienlijke verbeteringen aangebracht aan hun lanceerplatform in Zuid-Texas. Zo hebben ze een nieuw waterdeluge- en vlamafbuigsysteem onder het Starship lanceerplatform gebouwd en getest. Bovendien hebben de ingenieurs van het bedrijf upgrades uitgevoerd aan het tussengebied tussen de eerste-trapsraket en het bovenste Starship-voertuig, nu bekend als een “hot staging ring”. Deze aanpassingen zouden de prestaties van het lanceervoertuig aanzienlijk moeten verbeteren.

Wat te verwachten van de tweede testvlucht

Tijdens de aankomende testvlucht zal Starship geen ladingen vervoeren. In plaats daarvan zal het de prestaties van de 33 Raptor-raketmotoren van de booster demonstreren, evenals de ontsteking van de zes motoren van Starship. Als alles volgens plan verloopt, zal Starship bijna driekwart van een baan om de aarde voltooien voordat het in de Stille Oceaan landt, ten noorden van het Hawaiiaanse eiland Kauai.

De exacte lanceerdatum hangt af van de goedkeuring van de regelgeving, maar het is niet te verwachten dat deze vóór half september zal plaatsvinden. Met de tweede testvlucht in het vooruitzicht, wacht de wereld in spanning af wat SpaceX deze keer zal bereiken.