Starship voert eerste lancering uit – verlaat lanceerplatform en voltooit eerste fase vlucht

Starship voert eerste lancering uit – verlaat lanceerplatform en voltooit eerste fase vlucht

Het krachtigste raket in de geschiedenis werd donderdag gelanceerd bij de tweede poging, wat de eerste grote stap is in het realiseren van een multi-planetaire samenleving. De lancering van Starship vanuit Starbase, Texas, vond plaats na een probleemloze aftelling, met slechts een paar korte onderbrekingen voordat het raket van het lanceerplatform af bulderde.

Tijdens de eerste fase van de vlucht gingen meerdere Raptors verloren voordat het voertuig begon te roteren en uit zijn baan raakte, waarna het werd vernietigd door het Flight Termination System (FTS). Het verlaten van het lanceerplatform en het verzamelen van gegevens uit de eerste fase zullen van cruciaal belang zijn voor de volgende vlucht met Booster 9 en Ship 26.

Achtergrond vlucht Vanaf Starhopper’s 150-meter vlucht in augustus 2019 tot nu toe, heeft SpaceX met verschillende voertuigen gewerkt om Starship volledig te ontwikkelen. Testvoertuigen met serienummers (SN) 1 tot en met 6 werden gebruikt om de bouwkwaliteit van de Starship-tanks te testen, waarbij SN5 en SN6 ook hielpen met het verzamelen van vroege vluchtgegevens.

Latere voertuigen van SN8 tot en met SN15 werden door het bedrijf gebruikt om de extreem complexe skydiving-, flip- en landingsmanoeuvres te testen die nodig zijn om Starship van horizontaal naar verticaal te draaien terwijl het landt. Na verschillende pogingen en een bijna-gelukte landing werd uiteindelijk een succesvolle landing bereikt met SN15.

Rond deze tijd verschoof de focus en begon het bedrijf te werken aan de ontwikkeling van Super Heavy, de gigantische booster die de eerste fase van Starship vormt. Er werden verschillende iteraties gemaakt terwijl teams de beste boosterontwerpen bedachten voor de eerste geïntegreerde vlucht van het systeem.

Deze iteratieve ontwerpaanpak omvatte ook beslissingen zoals het niet laten vliegen van Booster 4 en Ship 20 na enkele maanden aan de voertuigen te hebben gewerkt terwijl ze waren ingepland voor de eerste testvlucht. In plaats daarvan koos SpaceX ervoor om verder te gaan met Booster 7 en Ship 24 – elk met aanzienlijke verbeteringen ten opzichte van hun voorgangers – voor deze historische mijlpaal in het programma.

Deze voertuigen werden geproduceerd tussen eind 2021 en begin 2022, waarbij de eerste uitrol van Booster 7 naar de lanceerplaats plaatsvond op 31 maart 2022 – ongeveer een jaar geleden.

De testcampagne van de booster ondervond verschillende problemen – zoals te verwachten is met ontwikkelingsvoertuigen – maar deze problemen werden aangepakt en opgelost door het SpaceX-team. Na maanden van testen en verbeteringen was het voertuig eindelijk klaar om te worden gelanceerd.

Lancering en vlucht De lancering van de eerste Starship en Super Heavy missie was een indrukwekkend gezicht, met 33 Raptor-motoren die allemaal tegelijkertijd tot leven kwamen en het enorme raket van het lanceerplatform af lanceerden. Het was een geweldige prestatie van techniek en doorzettingsvermogen van het SpaceX-team, en het markeerde het begin van een nieuw tijdperk in de ruimtevaart.

Helaas, zoals eerder vermeld, gingen er tijdens de eerste fase van de vlucht meerdere Raptor-motoren verloren. Dit zorgde ervoor dat het voertuig begon te roteren en uit zijn baan raakte. Het Flight Termination System (FTS) werd geactiveerd en vernietigde het voertuig om verdere schade of gevaar voor omstanders te voorkomen.

Ondanks de mislukking van deze eerste lancering, zijn er waardevolle gegevens verzameld uit de eerste fase van de vlucht. Deze gegevens zullen worden geanalyseerd en gebruikt om verbeteringen aan te brengen in toekomstige Starship- en Super Heavy-missies. Het volgende voertuig in de reeks, Booster 9 en Ship 26, wordt momenteel voorbereid voor de volgende vlucht.

Conclusie Hoewel de eerste lancering van Starship en Super Heavy niet volledig succesvol was, is het nog steeds een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de ruimtevaart. Het vertegenwoordigt de voortdurende inspanningen van SpaceX om een betrouwbaar en herbruikbaar ruimtevaartsysteem te ontwikkelen dat de kosten van ruimtevaart aanzienlijk kan verlagen en de mensheid kan helpen zich uit te breiden naar andere planeten.

Met de opgedane kennis en ervaring uit deze eerste vlucht zal het SpaceX-team ongetwijfeld doorgaan met het verbeteren en verfijnen van het Starship- en Super Heavy-systeem. We kunnen uitkijken naar toekomstige lanceringen en de voortgang van dit baanbrekende ruimtevaartprogramma.