Axiom Space succesvol geland: tweede commerciële astronaut missie eindigt met splashdown

Axiom Space succesvol geland: tweede commerciële astronaut missie eindigt met splashdown
SpaceX bereid het binnenhalen van de Freedom capsule voor

Op de avond van 30 mei vond een mijlpaal in de commerciële ruimtevaart plaats. Axiom Space rondde hun tweede commerciële astronaut missie succesvol af. Het SpaceX Crew Dragon ruimteschip, de ‘Freedom’, plonsde in de Golf van Mexico. De landing vond plaats dichtbij Panama City, Florida.

Een vierkoppige bemanning zat aan boord van de ‘Freedom’. Na de landing hielp een SpaceX team hen snel en veilig uit het schip. Onder leiding van de ervaren astronaut Peggy Whitson brachten ze acht dagen door aan boord van het Internationaal Ruimtestation (ISS). Dat was onderdeel van hun Ax-2 missie.

“Axiom Space succesvol geland,” bevestigde Whitson na de landing. Ze noemde hun reis “fenomenaal”. Ze genoot van elk moment. Whitson verlengde met Ax-2 haar ruimtetijdrecord voor een Amerikaanse astronaut tot ongeveer 675 dagen.

John Shoffner, een commerciële astronaut, diende als piloot voor de missie. De missiespecialist-astronauten Ali Alqarni en Rayyanah Barnawi uit Saudi-Arabië gingen ook mee. De Saudi Space Commission koos hen in februari uit voor de missie.

De Ax-2 bemanning was zeer actief op het ISS. Ze voerden verschillende wetenschappelijke experimenten en technologische demonstraties uit. Ook organiseerden ze educatieve activiteiten voor Saudische studenten.

Dit is pas het begin voor Axiom Space. Het bedrijf plant vier commerciële astronautenmissies naar het ISS. Ze bereiden de installatie van commerciële modules op het ISS voor. Deze modules vormen straks de kern van een losstaand commercieel station, als het ISS met pensioen gaat.

De volgende missie, Ax-3, staat gepland voor eind dit jaar. Deze zal ook plaatsvinden aan boord van een Crew Dragon. Dit belooft een nieuwe mijlpaal in de commerciële ruimtevaart te worden. Axiom Space is succesvol geland, maar klaar voor de volgende sprong. Blijf ons volgen voor het laatste nieuws.