Maanlanding China: Ambitieus plan voor bemande missie voor 2030

Maanlanding China: Ambitieus plan voor bemande missie voor 2030
Artist impression moonlanding China

China’s ruimtevaartprogramma is ambitieus. Het land heeft de maanlanding op het vizier. De China Manned Space Agency (CMSA) heeft zelfs plannen voor een bemande maanlanding voor het einde van het decennium.

Dit nieuws werd onthuld door Lin Xiqiang, adjunct-directeur van de CMSA. Hij sprak tijdens een persconferentie op 29 mei. Het doel is duidelijk. China wil astronauten op de maan laten landen voor 2030.

Om dit te bereiken, is er al veel in gang gezet. Denk aan de ontwikkeling van de Long March 10 draagraket. Maar ook aan nieuwe ruimtevaartproducten. Zoals een maanlander en een maanpak.

Het plan is veelbelovend, maar ambitieus. Toch laat China zien dat het serieus is. Ze werken al geruime tijd aan een maanlander. En onlangs toonden ze een model van dit ruimtevaartuig.

Een variant van de Long March 10 raket is gepland voor een testvlucht in 2027. Deze raket zal een cruciale rol spelen in de maanmissie. Zeker als we kijken naar het plan voor de maanlanding. Daarin is vastgelegd dat twee astronauten zes uur op de maan zullen verblijven. Een derde bemanningslid blijft dan aan boord van een module in een maanbaan.

Dit maanlandingsproject maakt deel uit van een groter plan. Dat plan heet de International Lunar Research Station (ILRS). Het doel? Een permanente, robotgestuurde maanbasis bouwen in de jaren 2030.

De Chinese overheid heeft de maanlanding nog niet officieel goedgekeurd. Toch is er in een witboek uit januari 2022 al gesproken over onderzoek naar een bemande maanlanding. Het lijkt er dus op dat China serieus werk maakt van de maanlanding.

Het wordt spannend om te zien hoe deze plannen zich verder ontwikkelen. Blijf onze site volgen voor het laatste nieuws over de maanlanding van China!