SpaceX lanceert tweede missie van Axiom Space naar het ISS

SpaceX lanceert tweede missie van Axiom Space naar het ISS
Een SpaceX Falcon 9 lanceert de Crew Dragon voor Axiom Space's Ax-2 missie naar het ISS

SpaceX heeft op 21 mei de tweede privé-astronautmissie van Axiom Space naar het Internationale Ruimtestation (ISS) gelanceerd. De lancering begon met een SpaceX Falcon 9 die vanaf Kennedy Space Center’s Launch Complex 39A opsteeg. Slechts twaalf minuten later scheidde de Crew Dragon ruimtecapsule zich af, met de vierkoppige Ax-2 bemanning aan boord.

Deze lancering bouwt voort op de Demo-2 commerciële bemanningstestvlucht voor NASA die SpaceX in mei 2020 uitvoerde. Het is een grote stap vooruit in de privatisering van ruimtevaart.

Het plan is om de Dragon-capsule, genaamd ‘Freedom’ op 22 mei om 9:16 ET aan het ISS te koppelen. Na een verblijf van acht dagen, keert de capsule met de bemanning terug naar de aarde.

De Ax-2 bemanning bestaat uit vier leden onder leiding van Peggy Whitson, de voormalig NASA-astronaut die nu de rol van directeur van bemande ruimtevaart bij Axiom op zich neemt. Whitson heeft ook het Amerikaanse record voor de meeste dagen in de ruimte, in totaal 665 dagen.

John Shoffner, die als piloot fungeert voor Ax-2, trainde eerder als reservist voor Axiom’s Ax-1 missie in 2022. Twee missiespecialisten, Ali Alqarni en Rayyanah Barnawi, komen uit Saudi-Arabië. Zij hebben plannen om een reeks media-evenementen uit te voeren en meer dan 20 experimenten uit te voeren tijdens hun verblijf aan boord van het ISS.

Ondanks dat de lancering later plaatsvond dan gepland, heeft SpaceX nog meer in petto voor dit jaar. Drie bemande missies staan op het programma: de Crew-7 missie voor NASA, de Polaris Dawn privé-astronautmissie en de Ax-3 missie van Axiom.

SpaceX blijft met deze ambities op schema om het bedrijf naar zijn ultieme doel te leiden: de mensheid multiplanetair maken.