Starliner testvlucht lanceert deze zomer

Starliner testvlucht lanceert deze zomer
Bemande Starliner testvlucht lanceert deze zomer

De zomer belooft spannend te worden met de geplande Starliner testvlucht! Ondanks enkele technische hobbels zetten NASA en Boeing hun voorbereidingen voor de lancering van de CST-100 Starliner in juli voort. Deze historische testvlucht markeert de eerste bemande vlucht van de Starliner.

Aan boord van de testvlucht zullen de NASA astronauten Butch Wilmore en Suni Williams zijn. De Crew Flight Test (CFT), zoals deze missie wordt genoemd, is gepland voor niet eerder dan 21 juli en heeft als bestemming het Internationaal Ruimtestation (ISS).

NASA en Boeing hebben 95% van het vereiste certificeringswerk voor de Starliner vlucht al voltooid. Technische problemen die vorig jaar tijdens de onbemande Orbital Flight Test (OFT) 2-missie aan het licht kwamen, zijn opgelost. Maar een paar nieuwe uitdagingen moeten nog aangepakt worden.

Een van deze uitdagingen is het vervangen van een klep in het thermische controlesysteem van de Starliner. De reparatie hiervan zal ongeveer een week in beslag nemen, maar zou de planning van de Starliner testvlucht niet in de weg moeten staan.

Daarnaast onderzoeken NASA en Boeing of de tape die op de bedrading van de Starliner wordt gebruikt, geen brandgevaar oplevert voor bemande vluchten.

Een cruciaal onderdeel van de veiligheidscontroles voor de Starliner testvlucht is een grondige evaluatie van de parachutesystemen. NASA en Boeing zijn momenteel bezig om de veiligheidsmarges van deze systemen te beoordelen.

Hoewel er nog wat uitdagingen liggen, zijn NASA en Boeing vastberaden en gefocust op het realiseren van de Starliner testvlucht in juli. Zoals Steve Stich, hoofd van het NASA commerciële bemanningsprogramma, zei: “We zullen alleen vliegen als we er klaar voor zijn.” We kijken met spanning uit naar de geplande lancering van de Starliner testvlucht deze zomer!