Starship kosten stijgen tot bijna 5 miljard dollar

Starship kosten stijgen tot bijna 5 miljard dollar
SpaceX's Starship stijgt op en veroorzaakt een enorme rookpluim die materiaal meer dan 10 kilometer verderop wegblaast

Het ambitieuze Starship-project van SpaceX nadert een investering van $5 miljard. Dat blijkt uit recente rechtbankdocumenten en uitspraken van CEO Elon Musk. De Starship kosten geven een duidelijk beeld van SpaceX’s inzet voor ruimteverkenning. Echter, een lopende rechtszaak kan deze visie vertragen.

Verschillende milieu- en Native American groepen hebben de Federal Aviation Administration (FAA) aangeklaagd. Ze beweren dat de FAA onjuist een milieucontrole uitvoerde voor SpaceX’s lanceringen in Boca Chica, Texas. In reactie hierop heeft SpaceX zich verenigd met de FAA in deze rechtszaak.

SpaceX stelt dat het bedrijf direct wordt getroffen door de rechtszaak. De eisers willen namelijk de bestaande lanceervergunning van de FAA voor Starship/Super Heavy intrekken. Als ze winnen, zegt SpaceX, zou dit hun bedrijfsvoering ernstig schaden.

Bret Johnsen, CFO bij SpaceX, stelt dat een dergelijke uitkomst de inkomsten van SpaceX aanzienlijk zou vertragen en in gevaar brengen. Hij legt uit dat SpaceX sinds een FAA-besluit in 2014 al meer dan $3 miljard heeft geïnvesteerd in de Boca Chica lanceerfaciliteit en het Starship lanceersysteem, wat de Starship kosten aanzienlijk verhoogt.

Elon Musk zelf denkt dat SpaceX dit jaar ongeveer $2 miljard aan Starship zal uitgeven, wat de totale Starship kosten op $5 miljard brengt. Musk hoopt dat Starship dit jaar vier tot vijf keer zal lanceren, en hij verwacht zelfs dat het bedrijf eind dit jaar een baan om de aarde bereikt.

Daarnaast heeft SpaceX miljarden geïnvesteerd in haar Starlink satelliet breedbandconstellatie. Het bedrijf zou schade ondervinden als het zijn grotere “V2” satellieten niet kan lanceren. Volgens Johnsen wachten honderdduizenden mensen op de lancering van deze grotere satellieten.

Ondanks deze juridische uitdagingen en stijgende Starship kosten, blijft SpaceX zich inzetten voor haar missie. De uiteindelijke uitkomst van deze zaak kan echter zowel SpaceX als de hele ruimtevaartindustrie beïnvloeden.