FAA aangeklaagd door milieuorganisaties na explosieve Starship-lancering

FAA aangeklaagd door milieuorganisaties na explosieve Starship-lancering
FAA aangeklaagd door milieuorganisaties vanwege Starship-lancering

Vijf milieu- en erfgoedorganisaties, waaronder het Center for Biological Diversity en de American Bird Conservancy, hebben gezamenlijk een rechtszaak aangespannen tegen de Federal Aviation Administration (FAA). Ze beweren dat de FAA de National Environment Policy Act schond door SpaceX toestemming te verlenen om de grootste raket ooit te lanceren vanuit Boca Chica, Texas, zonder eerst een uitgebreide milieubeoordeling uit te voeren.

Deze groepen benadrukken dat de FAA voorafgaand aan de toestemming voor de Starship plannen van SpaceX in Boca Chica een diepgaand milieueffectrapport (EIS) had moeten opstellen. Op 20 april veroorzaakte de testvlucht van SpaceX’s raket de vernietiging van het lanceerplatform, waarbij brokstukken van beton en metaal in kwetsbare habitats terechtkwamen en een brand van 3,5 hectare op staatsparkgrond ontstond. Ondanks deze gebeurtenissen beweert SpaceX CEO Elon Musk dat er geen aanzienlijke milieuschade heeft plaatsgevonden.

Momenteel evalueren federale en nationale agentschappen samen met milieudeskundigen de impact van de lancering op mensen, habitats en dieren. Voor de Carrizo-Comecrudo-stam van Texas zijn het land en de dieren in Boca Chica heilig.

De toegang tot staatsparken, stranden en het National Wildlife Refuge-gebied nabij Starbase baart de groepen die de FAA uitdagen zorgen. Gedurende 2021 bleef het Boca Chica-strand ongeveer 500 uur gesloten of ontoegankelijk, waarbij strand- of toegangssluitingen plaatsvonden op meer dan 100 afzonderlijke dagen.

Tot op heden heeft de FAA niet gereageerd op een verzoek om commentaar. Onderzoekers hebben nog geen karkassen van beschermde dieren aangetroffen in het gebied, maar zij konden pas twee dagen na de lancering toegang krijgen tot de locatie, waardoor de mogelijkheid bestaat dat karkassen zijn opgegeten, weggespoeld of verwijderd.

Het National Wildlife Refuge in Boca Chica herbergt essentiële leefgebieden voor bedreigde diersoorten zoals de piping plover en de Kemp’s Ridley-zeeschildpad. Met deze rechtszaak willen de milieu- en erfgoedorganisaties de aandacht vestigen op de potentiële negatieve gevolgen van SpaceX-raketlanceringen voor het milieu en lokale gemeenschappen. Het is nu aan de rechtbank om te beslissen of de FAA voldoende rekening heeft gehouden met de milieu-impact en of er passende maatregelen zijn genomen om eventuele schade te beperken.