SpaceX Falcon Heavy lanceert ViaSat-3 Americas met succes

SpaceX Falcon Heavy lanceert ViaSat-3 Americas met succes
SpaceX Falcon Heavy lanceert ViaSat-3 Americas

Op 30 april heeft SpaceX de ViaSat-3 Americas-satelliet gelanceerd, ondanks eerdere vertragingen door barre weersomstandigheden. De Falcon Heavy-raket steeg op vanaf NASA’s Kennedy Space Center in Florida en bracht de satelliet in een geostationaire baan.

Na ongeveer drie minuten van de lancering werden de zijboosters van de centrale rakettrap gescheiden. In plaats van te proberen ze te herstellen, koos SpaceX ervoor om zich te concentreren op het verbeteren van de raketprestaties. Vervolgens, zo’n vier uur en 32 minuten na de lancering, werd de 6.400-kilogram zware ViaSat-3 Americas-satelliet succesvol in een baan gebracht, samen met twee rideshare-ladingen: Arcturus en een cubesat van Gravity Space.

Helaas heeft de missie meerdere vertragingen opgelopen. Dit was te wijten aan onbekende redenen en ongunstige weersomstandigheden. Oorspronkelijk was het plan om de eerste ViaSat-3 satelliet al in 2019 te lanceren, maar productie- en toeleveringsproblemen gooiden roet in het eten.

In de komende dagen zal de ViaSat-3 Americas-satelliet zijn zonnepanelen uitklappen. Het duurt naar schatting drie weken voordat de satelliet zijn definitieve geostationaire positie bereikt. Daarna volgt een periode van twee tot drie maanden voor controles en tests voordat de satelliet commercieel in gebruik wordt genomen.

De ViaSat-3-satellieten zijn ontworpen om meer dan 1.000 Gbps aan capaciteit te bieden, wat een aanzienlijke verbetering is ten opzichte van de 2017 gelanceerde ViaSat-2-satelliet. Na de ViaSat-3 Americas-satelliet zullen er nog twee ViaSat-3 satellieten volgen, gericht op andere delen van de wereld.

Dankzij de succesvolle lancering kan Viasat zijn bereik uitbreiden. De satelliet zal luchtvaartroutes naar Hawaï dekken en de diensten in Zuid-Amerika vergroten.

Naast de ViaSat-3 Americas-satelliet waren er nog twee satellieten aan boord van de Falcon Heavy-raket. De Arcturus-satelliet zal 10 Gbps aan capaciteit leveren aan Pacific Dataport Inc. (PDI) voor internetdiensten in Alaska. Bovendien heeft Astranis plannen om later deze zomer nog vier satellieten te lanceren.

Astranis wist onlangs meer dan $200 miljoen op te halen voor uitbreidingsplannen. Deze lancering is een belangrijke mijlpaal voor zowel SpaceX als de betrokken satellietbedrijven. Het succes toont de groeiende interesse in ruimtevaart en de ontwikkeling van breedbanddiensten wereldwijd.