O3b mPower-satellieten gelanceerd door SpaceX

O3b mPower-satellieten gelanceerd door SpaceX
O3b mPower-satellieten gelanceerd door SpaceX

SpaceX lanceert extra O3b mPower-satellieten

Op 28 april heeft SpaceX met succes twee extra O3b mPower-satellieten voor SES gelanceerd. Dankzij deze lancering is het bedrijf nog slechts één lancering verwijderd van het activeren van hun volgende generatie breedbandconstellatie in een middelhoge aardbaan (MEO).

Lancering en hergebruik van Falcon 9

De satellieten werden om 18:12 uur lokale tijd gelanceerd aan boord van een Falcon 9 vanaf Cape Canaveral Space Force Station in Florida. Ondanks dreigend slecht weer, dat eerder een SpaceX Falcon Heavy-lancering had vertraagd, ging de lancering door. De eerste trap van de Falcon 9, die al eerder een bemande vlucht naar het Internationale Ruimtestation ondersteunde, landde met succes op een droneschip in de Atlantische Oceaan, klaar voor hergebruik.

Contact en positionering van satellieten

Na de lancering maakte SES succesvol contact met beide satellieten. Het zal echter nog enkele maanden duren voordat de twee satellieten met behulp van hun aan boord zijnde volledig elektrische voortstuwing hun uiteindelijke posities in MEO bereiken. Het eerste paar O3b mPower-satellieten, gelanceerd door SpaceX op 16 december, heeft inmiddels hun doelposities bereikt, hoewel ze nog steeds gezondheidscontroles moeten doorlopen voordat ze in gebruik kunnen worden genomen.

O3b mPower-systeem en klanten

Er zijn 11 door Boeing gebouwde satellieten in het initiële O3b mPower-systeem, allemaal gelanceerd door SpaceX. SES heeft echter slechts zes satellieten nodig om diensten te kunnen aanbieden die 10 keer meer datadoorvoer mogelijk maken dan de huidige MEO-constellatie. Tot nu toe hebben klanten zoals cloudprovider Microsoft, cruise-operator Princess Cruises en telecombedrijven Claro Brasil, Vodafone Cook Islands, CNT Ecuador en Orange uit Frankrijk zich aangemeld voor O3b mPower.

Luxemburgse investering en weersvoorspellingen

De regering van Luxemburg, waar SES gevestigd is, kondigde in februari plannen aan om capaciteit van O3b mPower te verwerven in een 10-jarige deal ter waarde van 195 miljoen euro ($215 miljoen), onder voorbehoud van parlementaire goedkeuring. Weersvoorspellingen gaven op een bepaald moment slechts een kans van 20% op goede omstandigheden voor SpaceX’s O3b mPower-lancering op 28 april.

Toekomstige lanceringen

SpaceX staat gepland om nog een paar satellieten te lanceren voor het einde van juni, wat SES op schema houdt om commerciële O3b mPower-diensten in het derde kwartaal van dit jaar te starten. SpaceX zou op 28 april om 20:26 uur lokale tijd een nieuwe poging doen om ViaSat-3 te lanceren met een Falcon Heavy, maar staakte de lancering op T-minus 59 seconden zonder bekendmaking van de redenen. De volgende lanceerpoging is gepland op 30 april. Deze missie omvat ook twee rideshare-ladingen: een communicatiecubesat van het in Washington gevestigde Gravity Space en de allereerste breedbandsatelliet, gebouwd door het in Californië gevestigde bedrijf Astranis.

In dit opnieuw geschreven artikel zijn de alinea’s langer gemaakt en is elk voorzien van een kopje om de tekst overzichtelijker te maken voor de lezers die geïnteresseerd zijn in nieuws over ruimtevaart.