Vertraging Falcon Heavy raakt ISS-schema

Vertraging Falcon Heavy raakt ISS-schema

De lancering van commerciële satellieten met een Falcon Heavy heeft vertraging opgelopen en kan het vluchtschema naar het Internationaal Ruimtestation (ISS) beïnvloeden. Een geplande privé-astronautenmissie in mei zou hierdoor uitgesteld kunnen worden.

Dina Contella, manager bij NASA, vertelde tijdens een briefing dat de Ax-2 missie van Axiom Space, eerst gepland op 8 mei, waarschijnlijk later zal plaatsvinden. De vertraging houdt verband met een uitgestelde Falcon Heavy-lancering van de ViaSat-3 Americas en Astranis Arcturus satellieten. SpaceX stelde de lancering uit, maar gaf geen reden op.

Het platform wordt ook gebruikt voor Falcon 9 vracht- en bemande missies naar het ISS. Overstappen van Falcon Heavy naar bemande Falcon 9 lanceringen vereist aanpassingen. Contella zei dat NASA met SpaceX en Axiom Space praat over een nieuwe lanceerdatum.

Ax-2 is een 10-daagse missie die vier privé-astronauten naar het ISS brengt. NASA wil de vrachtmissie SpaceX CRS-28, gepland op 3 juni, op schema houden. Deze missie brengt nieuwe zonnepanelen naar het station.

Het is onduidelijk wat er gebeurt als Ax-2 niet opnieuw ingepland kan worden. Kort na CRS-28 staat Boeing’s CST-100 Starliner gepland voor 21 juli, gevolgd door Crew-7, een Crew Dragon-missie voor NASA, in half augustus.

Daarnaast hoopt NASA nog een Cygnus-missie, NG-19, naar het station te lanceren deze zomer. Cygnus maakt gebruik van een andere poort dan Dragon, Crew Dragon en Starliner-ruimtevaartuigen, wat meer flexibiliteit in de planning biedt.

Op 28 april voeren NASA-astronaut Steve Bowen en VAE-astronaut Sultan Alneyadi voorbereidend werk uit voor de installatie van zonnepanelen. Ze zullen tijdens hun ruimtewandeling onder andere kabels aanleggen en isolatie repareren.

Terwijl deze activiteiten plaatsvinden, blijven ingenieurs gegevens analyseren van koelmiddellekkages bij Sojoez- en Progress-ruimtevaartuigen, beide aangemeerd aan het station. Deze lekkages deden zich voor in december en februari. Contella meldde dat er geen nieuwe informatie is over het Roscosmos-onderzoek naar de lekkages.