Japanse maanlander maakt geschiedenis op 25 april: Volg het hier!

Japanse maanlander maakt geschiedenis op 25 april: Volg het hier!

Het Japanse bedrijf ispace zal proberen de eerste succesvolle privélanding op de maan uit te voeren. Je kunt het live volgen via onderstaande video.

Als Hakuto-R succesvol landt, is het de eerste privéruimtevaartuig dat veilig op de maan landt. ispace wil de Hakuto-R maanlander op 25 april om 18:40 Nederlandse tijd laten landen.

De belangrijkste landingsplaats is de Atlas-krater, aan de zuidoostelijke rand van Mare Frigoris. Als de omstandigheden veranderen, zijn er drie alternatieve landingsplaatsen en kan de landingsdatum wijzigen. Alternatieve data zijn 26 april, 1 mei en 3 mei 2023.

Hakuto-R werd gelanceerd in december 2022 op een SpaceX Falcon 9-raket en bevindt zich in een cirkelvormige baan op ongeveer 100 kilometer boven het maanoppervlak. De landingsprocedure duurt ongeveer een uur.

Aan boord van de missie zijn ook de mini Rashid-rover voor het ruimteagentschap van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), een AI-systeem van het Canadese bedrijf Mission Control en een multi-camerasysteem van het Canadese bedrijf Canadensys Aerospace.

Alleen de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie en China zijn eerder zacht geland op de maan. ispace heeft grote groeiplannen en is van plan tweede en derde maanmissies uit te voeren in 2024 en 2025.