Blue Origin’s maanlander geselecteerd voor Artemis V-missie

Blue Origin’s maanlander geselecteerd voor Artemis V-missie
Blue Origin's maanlander

Het ruimtevaartbedrijf Blue Origin heeft een grote overwinning geboekt. NASA heeft een contract van $3,4 miljard toegekend aan het bedrijf. Het contract is voor de bouw van Blue Origin’s maanlander. Deze lander heet Blue Moon en zal deelnemen aan de Artemis V-missie.

De Artemis V-missie is een belangrijk onderdeel van NASA’s Artemis-programma. Het doel? Astronauten terugbrengen naar de maan. Hierbij ligt de focus op het verkennen van de zuidpool. Hiervoor moeten commerciële maanlanders worden gebouwd. SpaceX bouwde de lander voor de Artemis III en IV-missies. Nu krijgt Blue Origin de kans om dit voor Artemis V te doen.

Blue Origin is het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos. Bezos is de oprichter van Amazon en een bekende naam in de ruimtevaartwereld. Het bedrijf heeft veel ervaring. Toch is dit contract een grote doorbraak. Eerder waren er vertragingen en tegenslagen. Nu lijkt het tij te keren.

De Blue Moon-lander is indrukwekkend. Het is 50 voet hoog en kan vier astronauten vervoeren. De lander past binnen de New Glenn-raket van Blue Origin. Vol gevuld met brandstof weegt het meer dan 45 metrische tonnen.

Voor de Artemis V-missie gaat de lander eerst naar Gateway. Gateway is een kleine buitenpost in een baan om de maan. Vier astronauten reizen met de Orion-capsule van NASA naar Gateway. Daar stappen ze over op Blue Origin’s maanlander. Het verblijf bij de zuidpool van de maan duurt ongeveer een week.

Volgens NASA is concurrentie belangrijk voor vooruitgang in de ruimtevaart. Daarom is het goed dat er nu naast SpaceX’s Starship nog een leverancier van maanlanders is. Dit biedt meer opties, back-ups en betrouwbaarheid voor toekomstige missies.

Blue Origin kijkt uit naar de toekomst. Na een moeilijke periode zou deze contractoverwinning wel eens het begin van een hersteljaar kunnen zijn. Het doel? Succesvol landen en astronauten terugbrengen.