Rocket Lab’s succesvolle lancering: TROPICS-cubesats houden tropische stormen in de gaten

Rocket Lab’s succesvolle lancering: TROPICS-cubesats houden tropische stormen in de gaten
Rocket lab lanceert NASA TROPICS cubesats

Op 7 mei lanceerde Rocket Lab met succes twee TROPICS-cubesats voor NASA vanuit Nieuw-Zeeland. Deze satellieten zullen tropische stormen nauwlettend volgen. Binnen twee weken staan nog eens twee lanceringen gepland.

De cubesats draaien op 550 kilometer hoogte en hebben een baanhoek van 32 graden. Ze zijn uitgerust met microgolf-radiometers voor temperatuur- en vochtigheidsmetingen. Dankzij de vier satellieten krijgt het TROPICS-project elk uur cruciale updates over tropische weersystemen zoals orkanen.

William Blackwell, TROPICS-hoofdonderzoeker bij MIT Lincoln Laboratory, benadrukt de waarde van de nieuwe gegevens. Hiermee kunnen we stormprocessen beter begrijpen en stormvoorspellingen verbeteren.

Oorspronkelijk zou TROPICS zes satellieten bevatten, maar twee gingen verloren bij een mislukte lancering in juni 2022. NASA koos daarna voor Rocket Lab om de resterende vier satellieten te lanceren. De lanceringen werden zonder extra kosten van Virginia naar Nieuw-Zeeland verplaatst.

Na de tweede succesvolle lancering zal het viersatellietsysteem actief zijn voor het Atlantische orkaanseizoen. Hoewel zes satellieten snellere updates zouden geven, voldoet het systeem met vier satellieten nog steeds aan de eis van een updatefrequentie van 60 minuten.

De geslaagde TROPICS-lancering is een belangrijke mijlpaal voor NASA en het projectteam. Met nauwkeurigere voorspellingen en waarschuwingen kunnen we ons beter voorbereiden op tropische stormen en de impact ervan op getroffen gebieden verminderen.

Als TROPICS succesvol blijkt, kan dit model toekomstige initiatieven voor wereldwijde weer- en klimaatmonitoring inspireren. Deze technologie kan ons helpen het klimaatsysteem beter te doorgronden en effectieve strategieën te ontwikkelen om klimaatverandering tegen te gaan.