Geschiedenis geschreven: de eerste Arabische ruimtewandeling

Geschiedenis geschreven: de eerste Arabische ruimtewandeling
Eerste Arabische ruimtewandeling

NASA astronaut Steve Bowen en Emirati astronaut Sultan Alneyadi maakten deze week geschiedenis met een spectaculaire ruimtewandeling buiten het Internationale Ruimtestation (ISS). Tijdens deze wandeling bereidden ze het ISS voor op nieuwe zonnecellen en haalden ze een defecte S-band antenna op. Alneyadi werd hierdoor de eerste Arabische astronaut die ooit een ruimtewandeling uitvoerde.

De wandeling begon om 9:11 uur EDT toen Bowen en Alneyadi hun NASA-ruimtepak inschakelden. Bowen verliet als eerste de airlock, gevolgd door Alneyadi. Dit was de achtste wandeling van Bowen en de eerste voor Alneyadi, die eerder dit jaar naar het ISS vloog met een SpaceX Dragon bemanningscapsule.

De wandeling had als doel om de voorbereidingen te voltooien voor de aankomst van twee nieuwe zonnecellen in juni. Hierbij moesten Bowen en Alneyadi onder andere een voetsteun verplaatsen, kabels opbergen en isolatie installeren. Daarnaast haalden ze een antenne op voor terugkeer naar de aarde. Ingenieurs op de grond zullen later de antenne repareren en opnieuw lanceren naar het ISS.

Voor Alneyadi en het VAE ruimtevaartprogramma was deze wandeling van groot belang. Alneyadi tweette voor de wandeling: “We tellen de uren af tot we door het ISS-airlock naar de ruimte stappen. Draagend de ruimtepak en trots de vlag van de VAE op mijn arm, zal ik de eerste Arabische ruimtewandeling uitvoeren. Wens ons succes!”

Dit was de 261ste wandeling in het kader van het ISS en de vierde wandeling buiten het station dit jaar. In de komende maanden staan er nog twee Russische wandelingen gepland. Houd onze ruimtevaart blog in de gaten voor meer updates uit de ruimte!