NASA-topman Bill Nelson ziet spoedige hervatting Starship-lanceringen

NASA-topman Bill Nelson ziet spoedige hervatting Starship-lanceringen
Starship test vlucht

Ondanks problemen tijdens de recente Starship-testvlucht, bevestigde NASA Administrator Bill Nelson dat dit geen grote tegenslag is voor bemande maanlandingen die gepland staan vanaf 2025. Laten we eens kijken wat er gebeurde tijdens deze spannende testvlucht en waarom het geen reden tot paniek is.

Op 20 april 2023 lanceerde SpaceX hun geïntegreerde Starship/Super Heavy-raket vanuit Boca Chica, Texas. Hoewel de testvlucht niet vlekkeloos verliep – enkele motoren liepen vast en het voertuig raakte in een ongecontroleerde draai – liet Nelson weten dat SpaceX een “hardware-rijk” ontwikkelingsproces volgt. Met andere woorden, ze bouwen meerdere Starship- en Super Heavy-voertuigen, leren van elke lancering en verbeteren het ontwerp voortdurend.

Het goede nieuws is dat SpaceX verwacht binnen twee maanden een nieuwe Starship-lancering te kunnen uitvoeren. Hoewel er nog enkele stappen moeten worden genomen, zoals goedkeuring van de Federal Aviation Administration (FAA) en een onderzoek naar de mislukte lancering, toont de veerkracht van SpaceX aan dat ze niet zomaar opgeven.

NASA houdt de ontwikkeling van Starship nauwlettend in de gaten. Het voertuig werd geselecteerd voor het Human Landing System (HLS) programma en zal worden gebruikt om astronauten naar de maan te brengen tijdens de Artemis 3 en Artemis 4 missies. Met een prijskaartje van $4 miljard zijn de verwachtingen hooggespannen, maar de samenwerking tussen NASA en SpaceX toont aan dat ze samen grote stappen willen zetten.

Nelson gaf aan dat Artemis 2 naar verwachting eind 2024 gelanceerd zal worden, gevolgd door Artemis 3 ongeveer een jaar later. Hoewel de planning strak is, blijft hij optimistisch en benadrukt hij het belang van voldoende budget voor NASA om deze missies te realiseren.

Last but not least, is NASA van plan om een tweede aanbieder te selecteren voor het HLS-programma. Deze extra optie zal de afhankelijkheid van één enkele lander verminderen en zorgen voor meer stabiliteit in toekomstige maanmissies.

Kortom, de recente Starship-test heeft ons geleerd dat ruimtevaart niet zonder uitdagingen komt. Hoewel de testvlucht niet perfect was, blijven zowel NASA als SpaceX positief over hun samenwerking en de toekomst van ruimteverkenning. Blijf op de hoogte voor meer opwindende ontwikkelingen in de race naar de maan en daarbuiten!