De race naar de ruimte: SpaceX’s Starship en zijn effect op het milieu

De race naar de ruimte: SpaceX’s Starship en zijn effect op het milieu
SpaceX's Starship stijgt op en veroorzaakt een enorme rookpluim die materiaal meer dan 10 kilometer verderop wegblaast

Stel je voor: op 20 april stijgt SpaceX’s Starship op voor een geïntegreerde testvlucht vanuit Boca Chica, Texas. Dichtbij ligt het Lower Rio Grande Valley National Wildlife Refuge, een toevluchtsoord voor talloze diersoorten. Terwijl het geavanceerde ruimtevaartuig de lucht in gaat, kan niemand voorspellen welke gevolgen dit zal hebben voor het milieu.

Na de lancering wordt al snel duidelijk dat het lanceerplatform beschadigd is door de stuwkracht van de Super Heavy booster. Grote brokken beton, roestvrijstalen platen en metalen objecten worden duizenden meters ver weggeslingerd. Het puin verspreidt zich over 385 hectare grond, waaronder delen van SpaceX en Boca Chica State Park.

Alsof dit nog niet genoeg is, stijgt er een stofwolk van verpulverd beton op. Het materiaal dwarrelt neer tot wel 10,5 kilometer verderop. Inwoners van het nabijgelegen Port Isabel vinden na de lancering een laagje fijn, zandachtig materiaal op hun eigendommen.

Dan volgt er nog meer zorgwekkend nieuws: ten zuiden van het lanceerplatform breekt er een brand uit. Het vuur verspreidt zich over 1,4 hectare in het staatspark. De precieze oorzaak van de brand en hoelang deze heeft gewoed, blijft onbekend.

Maar in dit verhaal van puin en brand schuilt ook een sprankje hoop. Ondanks de impact van de lancering op het milieu, blijft de lokale fauna ongedeerd. De Amerikaanse Fish and Wildlife Service meldt geen gevonden dode vogels of dieren op het terrein van het wildreservaat.

Elon Musk, CEO van SpaceX, betuigt zijn inzichten via Twitter. Hij denkt dat de stuwkracht van de motoren het beton verbrijzeld heeft in plaats van het simpelweg te eroderen. Musk onthult dat SpaceX werkte aan een gigantische watergekoelde stalen plaat om de enorme raketkracht op te vangen. Helaas was deze plaat niet op tijd klaar.

Hoewel er geen directe schade aan het wild is vastgesteld, roept dit incident vragen op over de toekomstige plannen van SpaceX en de noodzaak om milieubeschermingsmaatregelen te versterken.

SpaceX zal de oorzaak van de mislukte lancering moeten achterhalen en passende aanpassingen maken om ervoor te zorgen dat toekomstige Starship-lanceringen veiliger en milieuvriendelijker zijn. Samenwerking met regelgevende instanties zoals de Federal Aviation Administration (FAA) en naleving van milieueisen zijn essentieel om zowel de ruimtevaart als de bescherming van het milieu te waarborgen.

De FAA heeft al meer dan 75 voorwaarden opgelegd aan SpaceX na een milieubeoordeling in juni 2022. Deze voorwaarden omvatten een reeks activiteiten die moeten worden uitgevoerd vóór of na een lancering of incident. Met deze recente gebeurtenissen is het belangrijk om te evalueren of aanvullende milieubeoordelingen nodig zijn en of deze voorwaarden voldoende zijn om de omgeving te beschermen.

Het verhaal van SpaceX’s Starship-lancering benadrukt de noodzaak om de langetermijngevolgen van dergelijke lanceringen en de verspreiding van puin in de omgeving te begrijpen. Terwijl SpaceX zich voorbereidt op toekomstige lanceringen, zullen ze ook moeten investeren in technologieën en processen die de impact op het milieu minimaliseren.

In de tussentijd moet SpaceX samenwerken met de FAA en andere betrokken partijen om de oorzaak van de mislukte lancering te onderzoeken en te werken aan verbeteringen. Als alles volgens plan verloopt, hoopt Elon Musk dat SpaceX binnen 1 à 2 maanden weer klaar is om te lanceren. Maar alleen met zorgvuldige planning en samenwerking kunnen ze ervoor zorgen dat de toekomst van de ruimtevaart zowel spannend als milieuvriendelijk is.