HAKUTO-R maanlander: Een stap dichter bij toekomstige succesvolle maanlandingen

HAKUTO-R maanlander: Een stap dichter bij toekomstige succesvolle maanlandingen
HAKUTO-R maanlander: Een stap dichter bij toekomstige succesvolle maanlandingen

De HAKUTO-R Mission 1 Lunar Lander zou om 1:40 uur JST op de maan landen. Om 8:00 uur JST op 26 april 2023 ging de communicatie met het controlecentrum verloren. Hierdoor is de 9e mijlpijl van de missiedoelen niet gehaald.

Uit de beschikbare gegevens blijkt dat de lander verticaal was tijdens de laatste nadering. Er waren geen gegevens over een geslaagde landing. De communicatie ging verloren nadat de daalsnelheid snel toenam. Er is een grote kans dat de lander te hard op het maanoppervlak landde.

Ispace-ingenieurs analyseren nu de telemetriegegevens om de oorzaak te achterhalen. Mijlpaal 9, landen op de maan en communicatie opzetten, is was niet haalbaar. Toch zijn mijlpaal 1 tot en met 8 behaald. Hierdoor heeft het controlecentrum waardevolle data en ervaring opgedaan voor toekomstige maanlandingen.

Ispace wil de opgedane kennis gebruiken om de technologie van Mission 2 in 2024 en Mission 3 in 2025 te verbeteren. Takeshi Hakamada, oprichter en CEO van ispace, benadrukt het belang van leren voor toekomstige missies.

Hiroshi Yamakawa, president van JAXA, is trots op ispace’s uitdaging. Josef Aschbacher, directeur-generaal van ESA, ziet samenwerkingen als een kans voor toekomstige maanverkenning.

Draper stelt dat de missie belangrijk was voor de internationale ruimte-economie. Ze zullen blijven samenwerken met ispace in missies M2 en M3. Voor Mission 1 zijn 10 mijlpalen vastgesteld. De resultaten zullen worden gebruikt voor toekomstige missies tot 2025. Mission 2 en Mission 3 zullen bijdragen aan NASA’s Artemis-programma.

Over ispace, inc.

ispace is een bedrijf dat werkt aan de ontwikkeling van maanbronnen. Hun visie is “Breid onze planeet uit. Breid onze toekomst uit.” Ze ontwerpen en bouwen maanlanders en rovers. Het doel van ispace is om het leven in de ruimte uit te breiden. Ze willen duurzame en goedkope maantransportdiensten aanbieden. Het bedrijf heeft kantoren in Japan, Luxemburg en de Verenigde Staten. Er werken meer dan 200 mensen.

ispace U.S. werkt samen met Draper. Ze kregen een NASA-contract om tegen 2025 op de achterkant van de maan te landen. ispace en ispace EU kregen opdrachten van NASA om maanregoliet te verzamelen. ispace EU werkt ook samen met ESA voor het PROSPECT-programma. Ze willen water op de maan vinden.

ispace werd opgericht in 2010. Ze deden mee aan de Google Lunar XPRIZE race met hun project “HAKUTO”. Hun eerste missie, HAKUTO-R, werd gelanceerd op 11 december 2022. De lancering vond plaats in de Verenigde Staten met een SpaceX Falcon 9-raket. Ze werken nu aan missies voor 2024 en 2025. ispace wil ook bedrijven helpen om zaken te doen op de maan.