Lancering Starship van SpaceX succesvol verlopen ondanks zorgen omwonenden

Lancering Starship van SpaceX succesvol verlopen ondanks zorgen omwonenden
SpaceX Starship lancering

De lancering van de Starship-raket van SpaceX op donderdag was een groot succes, ondanks de zorgen van sommige bewoners en organisaties in de omgeving. De raket, bestaande uit een Super Heavy eerste trap en het eigenlijke Starship erbovenop, werd met succes gelanceerd en bereikte een hoogte van enkele kilometers voordat hij veilig in zee landde.

SpaceX-fans en -personeel stonden donderdag juichend de lancering aan te moedigen, terwijl bewoners in de omgeving melding maakten van een “mini-aardbeving”. Hoewel de lancering een krater van ruim zeven meter veroorzaakte op het lanceerplatform en stofwolken door de straten van Port Isabel wervelden, vielen er geen gewonden.

Elon Musk, oprichter en CEO van SpaceX, liet weten dat zijn bedrijf al drie maanden bezig is met het aanbrengen van een watergekoelde stalen plaat op het lanceerplatform om het beton te beschermen. Deze plaat was echter nog niet klaar voor deze lancering, maar Musk dacht dat het beton een enkele lancering wel aan zou kunnen.

Afgezien van het puin dat rond de basis is beland, spoelen er wrakstukken aan de kust aan van de geëxplodeerde raket die in de Golf van Mexico zijn beland. SpaceX heeft mensen opgeroepen om de brokstukken niet op te rapen.

Het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk heeft grote plannen met het Starship. Naast satellieten moet het ook ruimtetoeristen gaan vervoeren en mensen op de maan zetten. In de toekomst is het zelfs de bedoeling om mensen naar Mars te brengen. Musk hoopt nog dit jaar een nieuwe poging te doen om een ruimtevlucht te maken met het Starship.