Firefly mikt op nationale veiligheidslanceringen met nieuwe raket

Firefly mikt op nationale veiligheidslanceringen met nieuwe raket

Firefly Aerospace werkt samen met Northrop Grumman aan een middelgrote raket om te concurreren voor Amerikaanse nationale veiligheidslanceringen. De raket, gepland voor lancering in 2025, is ontworpen om te voldoen aan de eisen van de U.S. Space Force NSSL Fase 3.

Fase 3 zal opgesplitst zijn in twee categorieën, waarbij Orbit 1 gericht is op minder veeleisende missies naar een lage baan om de aarde. Dit trekt naar verwachting nieuwe deelnemers aan, zoals Rocket Lab, Firefly en Relativity Space.

Firefly’s tweetraps middelgroot voertuig, met een capaciteit van 16.000 kilogram naar een lage baan om de aarde, hoopt te concurreren met Rocket Lab’s Neutron en Relativity Space’s Terran-R. Beide bedrijven werken samen aan de nieuwe middelgrote raket, genaamd “Next Generation Medium-Lift Vehicle” (MLV), met als doel de eerste vlucht in 2025.

Firefly breidt zijn faciliteiten in Briggs, Texas, uit om de productie en het testen van de MLV te huisvesten. Twee nieuwe testplatforms zijn in aanbouw en zullen tegen het einde van deze zomer operationeel zijn.

Vanaf 2025 verwacht de Space Force NSSL Fase 3-contracten toe te kennen voor missies die vanaf 2027 gelanceerd zullen worden. Orbit 1 van de competitie zal bestaan uit IDIQ-contracten (indefinite delivery/indefinite quantity) voor meerdere leveranciers, waardoor ze vooraf gekwalificeerd zijn om in de toekomst mee te dingen naar vaste orders.

Alleen Amerikaanse bedrijven kunnen meedoen en moeten aan strikte eisen voldoen om vooraf te kwalificeren. Vanwege de onzekerheden rond de beschikbaarheid van nieuwe raketten, mogen zware-lift lanceringaanbieders die Orbit 2-contracten winnen ook meedingen naar de minder veeleisende Orbit 1-missies.

De inspanningen van Firefly om een middelgrote raket te ontwikkelen onderstrepen de groeiende concurrentie in de ruimtevaartindustrie. Verdere innovatie en vooruitgang in de sector worden verwacht in de komende jaren, dankzij de betrokkenheid van zowel gevestigde als opkomende bedrijven.