Eerste commerciële ruimtestation: Vast plant ambitieuze lancering

Eerste commerciële ruimtestation: Vast plant ambitieuze lancering
Vast Haven 1 Module

Een nieuwe stap in ruimtevaart: Het eerste commerciële ruimtestation

Vast, een start-up in de ruimtevaartsector, heeft grootse plannen. Ze streven ernaar om het eerste commerciële ruimtestation te lanceren. En dat al in 2025. Het voertuig van keuze? De Falcon 9-raket van SpaceX.

Samenwerking tussen SpaceX en Vast

Op 10 mei maakte Vast bekend dat ze een contract hadden getekend met SpaceX. Dit contract voorziet in de lancering van een module genaamd Haven-1. De geplande lancering is niet eerder dan augustus 2025. Daarna volgt een Crew Dragon-missie, genaamd Vast-1. Deze missie zal vier astronauten naar de module vervoeren voor een verblijf van maximaal 30 dagen.

Haven-1: De voorloper van grotere ruimtestations

Haven-1 is niet zomaar een module. Het is de voorloper van veel grotere ruimtestations. Stations die Vast van plan is te ontwikkelen en te lanceren met SpaceX’s Starship. Volgens Max Haot, de president van Vast, is het belangrijk om te laten zien dat ze niet alleen het eerste commerciële ruimtestation kunnen lanceren, maar ook een volledig systeem in een baan om de aarde kunnen hebben.

De specificaties van Haven-1: het eerste commerciële ruimtestation

Haven-1 heeft indrukwekkende specificaties. De module is 10,1 meter lang en 3,8 meter in diameter. Ontworpen om in een standaard Falcon 9-payloadbehuizing te passen, biedt de 14-tons module 70 kubieke meter aan drukcabinevolume en 15 kilowatt aan stroom. Bovendien heeft de module een aanlegpoort aan het ene uiteinde en een groot raam aan het andere.

De toekomst van commerciële ruimtestations

Als Vast succesvol is, zou het een grote sprong voorwaarts kunnen betekenen. Het zou andere bedrijven, die met NASA-ondersteuning commerciële ruimtestations ontwikkelen, een stap voor zijn. Deze stations zijn bedoeld om het International Space Station tegen het einde van het decennium op te volgen.