Commerciële vlucht van Virgin Galactic gepland voor eind juni

Commerciële vlucht van Virgin Galactic gepland voor eind juni
Virgin Galactic’s SpaceShipTwo

De spanning stijgt wereldwijd: Virgin Galactic, pionier in ruimtetoerisme, heeft eind juni gepland voor de eerste commerciële vlucht van haar suborbitale voertuig, SpaceShipTwo. Deze mijlpaal, ‘Galactic 01’ genoemd, is een missie voor de Italiaanse Luchtmacht. De lancering vindt plaats tussen 27 en 30 juni vanuit Spaceport America in New Mexico.

Aan boord zijn drie vertegenwoordigers van de Italiaanse Luchtmacht en de Nationale Onderzoeksraad van Italië. Tijdens de commerciële vlucht van Virgin Galactic voeren zij microzwaartekracht onderzoek uit.

Na deze historische vlucht volgt in augustus ‘Galactic 02’. Hiermee brengt Virgin Galactic de eerste ruimtetoeristen naar de ruimte. Deze avonturiers betaalden tot $450.000 per stoel voor deze unieke ervaring. Voortaan plant Virgin Galactic maandelijks SpaceShipTwo-vluchten.

Deze aankondiging volgt na de succesvolle Unity 25-testvlucht op 25 mei. Dit was de eerste aangedreven vlucht van het voertuig in bijna twee jaar. Twee piloten en vier missiespecialisten waren aan boord van de VSS Unity. Deze bereikte een piekhoogte van 87,2 kilometer voor een veilige terugkeer naar Spaceport America.

Virgin Galactic zond de Unity 25-vlucht niet live uit, maar belooft een webcast van de Galactic 01- en Galactic 02-vluchten.

De commerciële vlucht van Virgin Galactic opent een spannende tijd voor ruimtevaartliefhebbers en de wetenschappelijke gemeenschap. De ruimte is niet langer het exclusieve domein van door de staat gefinancierde missies. Nu zijn ook commerciële en wetenschappelijke doeleinden mogelijk.