Nieuwe lancering Starship over 6 tot 8 weken, volgens Elon Musk

Nieuwe lancering Starship over 6 tot 8 weken, volgens Elon Musk
SpaceX Starship lancering

Deze zomer krijgen we waarschijnlijk een nieuwe Starship lancering te zien. Dit is groot nieuws voor SpaceX-fans. Starship is de grootste raket ooit gebouwd. De volgende vlucht is bedoeld om eerdere tekortkomingen aan te pakken.

De eerste lancering was op 20 april. De vlucht was van SpaceX’s Starbase in Zuid-Texas. Het plan was om het bovenste deel van Starship rond de aarde te sturen. Dat is echter niet gelukt. Ondanks enkele bereikte mijlpalen waren er ernstige problemen. SpaceX gaf een zelfvernietigingscommando na enkele minuten.

Na deze gebeurtenis vroegen fans zich af: wanneer is de nieuwe lancering Starship? Elon Musk, CEO van het bedrijf, gaf een antwoord. Op 13 juni bevestigde hij via Twitter de nieuwe lancering. Deze is gepland binnen zes tot acht weken.

Maar dit tijdschema lijkt ambitieus. De voorbereiding voor de tweede vlucht is omvangrijk. De vorige lancering veroorzaakte schade. Het blies een krater onder de lanceerinstallatie van Starbase. Beton vloog rond. SpaceX werkt nu aan een oplossing. Musk onthulde een plan voor een watergekoelde stalen plaat. Deze plaat zal onder de installatie zitten om herhaling te voorkomen.

Maar technische problemen zijn niet de enige uitdaging. SpaceX kan ook regelgevende problemen tegenkomen. Milieuorganisaties hebben een rechtszaak aangespannen. Ze richten zich tegen de FAA, die de lanceringvergunning heeft verleend.

Zal de nieuwe lancering Starship deze uitdagingen overwinnen? Voor ruimtevaartfans en de SpaceX-community zullen de komende weken spannend zijn.