Vertraging Artemis 3: NASA bezorgd over voortgang Starship

Vertraging Artemis 3: NASA bezorgd over voortgang Starship
Vertraging Artemis 3 door Starship maanlander

Bij NASA nemen de zorgen toe over een mogelijk vertraging van Artemis 3. De schuldige? Problemen met SpaceX’s Starship, een cruciaal onderdeel voor deze missie. Laten we samen de situatie onderzoeken.

Jim Free, een vooraanstaande figuur bij NASA, maakte tijdens een recente vergadering zijn zorgen kenbaar. De gevreesde vertraging van Artemis 3 hangt in de lucht. Deze historische missie, bedoeld om mensen naar de maan te brengen, stond gepland voor eind 2025. Het risico bestaat nu dat het wordt uitgesteld tot 2026.

NASA maakt zich vooral zorgen over het aantal noodzakelijke lanceringen door SpaceX. Voor de missie moet Starship vaak vliegen. De lancering van de maanlander is slechts een onderdeel van de missie. ‘Tanker’ Starships zullen nodig zijn om de lander in een baan rond de aarde te tanken, voordat hij naar de maan kan gaan.

“Dit is een uitdaging,” bevestigt Free. “Er zijn nog veel lanceringen te gaan. Dat baart me zorgen, vooral met betrekking tot de oorspronkelijke deadline van Artemis 3 in december 2025.”

Vóór Artemis 3 staan er testen op de planning. SpaceX zal een onbemande maanlanding uitvoeren en ze moeten ook de overdracht van vloeistof in een baan om de aarde demonstreren.

Tot op heden zijn er nog geen updates gegeven. Zowel de FAA als SpaceX hebben nog geen groen licht gegeven voor een nieuwe lanceerpoging. SpaceX CEO Elon Musk suggereerde eerder dat het bedrijf binnen een “paar maanden” klaar zou kunnen zijn. Gezien de zichtbare voortgang bij de testlocatie Starbase in Texas, lijkt dit echter onwaarschijnlijk.

Ondanks de uitdagingen heeft Free vertrouwen in SpaceX. Hij gelooft dat ze de Starship lander zullen leveren. Hij wijst op de vaste prijsstructuur van de Human Landing System award die NASA beschermt tegen extra kosten. Maar, zo concludeert hij, als SpaceX niet op tijd vliegt, biedt dit contract weinig troost.

Het blijft dus onzeker of een vertraging van Artemis 3 werkelijkheid wordt. Eén ding is duidelijk: NASA houdt de situatie nauwlettend in de gaten.